Vinska priča iz najstarijeg vinskog podruma u Europi

U vinu je istina, a još malo te istine o Požeško-slavonskoj županiji, a možda i o životu, potražiti možete u čaši slavonskog vina. Zasađene vinovom lozom, okružene i stopljene s prirodom, južne ekspozicije Papuka, Krndije i Psunja te brojni brežuljci i brdovita područja Zlatne doline ponose se vinogradima, ali i zanimljivim vinskim pričama.

Kad vas povedu Slavonski puti

Lokacija slavonskih vinograda, izloženost suncu, mikroklimatski uvjeti i kvaliteta tla utječu na kvalitetu grozda, a time i kapljica koje se rado nađu na stolu Slavonaca. Više od 30 vinarija proteže se kroz tri vinske ceste objedinjene nazivom Slavonski puti. Dopustite li da vas oni povedu u svom smjeru, naići ćete na prepoznatljivu kvalitetu slavonskih vinograda pretočenu u boce, potpisane imenima poznatih slavonskih vinarija. Od njih neki nastavljaju tradiciju nekoliko obiteljskih generacija, a neki inovativno ispisuju nove vinske retke.

Vinsku tradiciju započeli još ”bijeli fratri”

Od svih mjesta u Požeško-slavonskoj županiji, mnogi znaju da je gradić Kutjevo sinonim za kvalitetna vina. No, ne znaju svi da su za tu tradiciju zaslužni fratri iz 13. stoljeća. Redovnici Cisterciti (”bijeli fratri”) 1232. godine u Kutjevu osnivaju opatiju Vallis Honesta de Gotho, započinju s uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina. Na tom se mjestu danas nalazi i čuveni kutjevački podrum.

7

Jedan od najstarijih podruma u Europi

Jedan od najstarijih podruma u Hrvatskoj nalazi se upravo u Požeško-slavonskoj županiji, i to s preko 800 godina neprekinute vinske proizvodnje. Nekadašnja isusovačka rezidencija, sada obnovljeni Dvorac Turković, pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine Slavonije. Nastao je na ostacima cistercitske opatije, a njegov dio je i vinski podrum iz 1232. godine, jedan od najstarijih podruma u Hrvatskoj i Europi. Posjetite ga i osjetite duh prošlosti.

Legende o kutjevačkom podrumu i moći kutjevačkog vina

U kutjevačkom je podrumu, prema predaji, boravila i carica Marija Terezija 1741. godine. Legenda o tajnim strastvenim vezama baruna Trenka i Marije Terezije kruži Slavonijom te govori kako su oni svoju strast pronalazili upravo u kutjevačkom podrumu u centru Kutjeva. Punih sedam dana proveli su uživajući u ljubavnoj moći kutjevačkog vina, a što znači 70 urezanih redaka u zidu podruma, saznajte na licu mjesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Destinacije

Požeško-slavonsku županiju odlikuje geografska različitost, samim time u njoj možete istražiti destinacije zanimljive po svojoj turističkoj ponudi.

Gastro vodič

Kako bi očuvali, promovirali i naglasili tradicionalne slavonske specijalitete, slavonci su odlučili njegovati tradicionalna jela uvrstivši ih u svoj jelovnik. Popis restorana i kušaonica u županiji, pronaći ćete u gastro vodiču koji je dostupan za besplatno preuzimanje. Isplanirajte svoju rutu i zapamtite, iz Požeško-slavonske županije nitko se ne vraća gladan.

X
Skip to content