Top 10 atrakcija

Spektakularna priroda, aktivni odmor, vrhunski zalogaj, odlična zabava, dobro društvo i poznata slavonska gostoljubivost – puno je dobrih razloga zašto navratiti u Požeško – slavonsku županiju. Destinaciju u kojoj su jesen i zima, u bojama zlata a takvo je i gostoprimstvo domaćina.

Državna ergela Lipik

Ljubitelji rasnih konja, posjetite ergelu u Lipiku u kojem ćete naći oko sedamdesetak lipicanaca. Uzgoj lipicanaca u Republici Hrvatskoj proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom, a u Lipiku je 70-ak lipicanaca. Turistička ponuda Državne ergele oduševit će ljubitelje životinja i prirode. Dođite u posjet i naučite više o lipicancima, fotografirajte ih, upišite školu jahanja, provozajte se kočijom kroz perivoj ili se okušajte u rekreativnom i terenskom jahanju obroncima Psunja.

Sovsko jezero

Jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brežuljkastom području Požeško-slavonske županije predstavlja Sovsko jezero, ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. Nalazi se na sjevernoj padini Dilja, na nadmorskoj visini od 430 metara. Okružuju ga šume hrasta kitnjaka i običnog graba te bukve. Istočno od jezera pronađite uzvišenje Jezero Brdo, na vrhu kojeg je piramida Vidikovac.

Izletište Omanovac

Na 655 metara nadmorske visine smjestio se Planinarski dom Omanovac okružen gustim šumama te protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama. Izletište Omanovac nalazi se na istoimenom brdu iznad Pakraca, a odmor, okrjepu i smještaj nudi u Planinarskom domu. Mnogobrojni sadržaji za odrasle i djecu te nezaboravan pogled odlični su razlozi za posjet Omanovcu.

Najstariji vinski podrum u Hrvatskoj

Nekadašnja isusovačka rezidencija, obnovljeni Dvorac Turković pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine Slavonije. Nastao je na ostacima cistercitske opatije, a sadrži vinski podrum iz 1232. godine, jedan od najstarijih podruma u Hrvatskoj u kojemu je, prema predaji, boravila i carica Marija Terezija 1741. godine. Posebna značajka ovoga podruma je gotovo 800 godina neprekinute vinske proizvodnje a u njemu su navodno carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk 1741. proveli punih sedam dana, uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O njihovoj avanturi i danas svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola, koje jednim dodirom ispunjava sve ljubavne želje.

Kompleks kurije Janković

Gradski muzej Pakrac nalazi se u središtu grada na kompleksu vlastelinstva Janković.U njemu možete saznati sve o prvoj kovnici novca u Hrvatskoj – onoj koja je kovala prvi hrvatski novac od 1256. do 1260. godine. Slavonski banovac (moneta banalis) u Muzeju grada Pakraca možete i sami iskovati te ga zadržati kao uspomenu. Riječ je o jednoj od najljepših hrvatskih ali i europskih kovanica iskovanih u srebru u prvoj hrvatskoj kovnici novca koja je postojala u Pakracu (1256. – 1260. godine).O kvaliteti malog kovanog srebrnjaka iz Pakraca pročulo se tijekom srednjeg vijeka i u širim okvirima, pa se kao platežno sredstvo slavonski banovac koristio i u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Rumunjskoj. Na prednjoj strani kovanice je kuna u trku, a na naličju je dvostruki križ s dvije okrunjene glave.

Vinske ceste

Vinarstvo u Požeško-slavonskoj županiji ima dugu tradiciju. Ovo područje zbog svog je položaja iznjedrilo brojna kvalitetna vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Uputite se na neku od 3 vinske ceste kako bi uživali u bogatoj ponudi: Vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Kutjevo i Vinska cesta Vinogorja Pakrac. Uživajte u biranoj kapljici vrhunskih vina i gostoprimstvu slavonskih vinara te pogledu na raskošni slavonski vinograd.

Perivoj u Lipiku

Stoljetni perivoj u Lipiku smatra se jednim od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. Zaštićen 1965. godine kao “spomenik parkovne arhitekture” idealno je mjesto za relaksaciju. Vrijednost perivoja, uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta, očituje se i u tome da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila obitelj Kostlivy. Ovaj romantični ljepotan krije brojne znamenitosti poput Jelkinog brijega, klupe grofice Jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode “Antunovo vrelo”, Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostatke natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojne vrtne ukrase.

Park prirode Papuk

Po svojoj definiciji, Park prirode Papuk je brdsko planinsko područje koje se prostire na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Sam Papuk je najviši vrh istoimene hrvatske planine Papuk, koja se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj. Njegova površina veličine 336 km² obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, te prvi Geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Konkretno, dana 23.travnja 1999 godine Papuk je dobio status zaštićenog parka prirode.

Adrenalinski park Duboka

Umjetna stijena, drvene gljive, viseći mostovi i mreže, leteći skateboard i neodoljivi zip-line – Adrenalinski park Duboka novi je adut Parka prirode Papuk koji se u kratko vrijeme prometnuo u adrenalinsku top atrakciju ovog dijela Lijepe Naše! Pustolovi svih generacija, željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave, od ljeta mogu isprobati vlastitu spretnost na dva vrhunski opremljena poligona u novootvorenom Adrenalinskom parku Duboka u prekrasnom Parku prirode Papuk. Onaj namijenjen odraslima sastavljen je od 12 elemenata u sklopu kojeg je i zip line, a djeca i oni oprezniji mogu se okušati u poligonu s devet elemenata. Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, ali i mreža, zip-line i pregršt drugih izazova – osjećat ćete se poput glumca u pustolovnom filmu.

Velika, planinarsko polazište

Velika, naselje na južnim obroncima Papuka predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeškoslavonske županije. Nalazi se 12 km sjeverno od Požege na nadmorskoj visini od 273 m i dio je Parka prirode i Geoparka Papuk. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi rijeka Veličanka. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja, a u blizini Velike pronađite Stijene Sokoline i isprobajte sportsko penjanje. Obilježena jedinstvenim atrakcijama i znamenitostima, nedirnutom prirodom, izvrsnom gastronomijom u kojoj prednjači kulen i riblji specijaliteti poput fiš paprikaša, priznatim vinima te autentičnim gostoprimstvom, Požeško-slavonska županija savršena je za svaki vid izleta ili duljeg putovanja.

Destinacije

Požeško-slavonsku županiju odlikuje geografska različitost, samim time u njoj možete istražiti destinacije zanimljive po svojoj turističkoj ponudi.

TOP 10

Dolazite u destinaciju, a ne znate odakle krenuti s istraživanjem? Upoznajte 10 najpopularnijih odredišta koja će se vam popuniti cijeli vikend.

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Događanja

Želite posjetiti Požeško-slavonsku županiju, a niste sigurni kada je pravo vrijeme? Istražite kalendar događanja i odaberite najbolji trenutak za sebe.

X
Skip to content