Slavonija gourmet: pet specijaliteta koje morate kušati

Sarma od sjemenki bundeve, med koji jača imunitet, zalogaji od crne slavonske svinje, sarma ili pastrva sa žara, samo su dio hedonističke priče koju Požeško-slavonska županija zaokružuje prepoznatljivim brendom Okusi Zlatne Slavonije.

Gastroturizam je najbrže rastući segment turizma u svijetu – današnji putnici su iskusniji, imaju više novca na raspolaganju i u potrazi su za novitetima, prije svega u gastronomskim doživljajima, kažu istraživanja. Istodobno, više od 80 posto turističkih destinacija ulaže u gastronomiju kao strateški element u definiranju svojeg imidža i rasta. I najbolja pozivnica za posjet Požeško-slavonskoj županiji dolazi u obliku gastro-ponude, a što se, među brojnim specijalitetima koje ova predvodnica gostoljubivosti i finih okusa nudi, jednostavno mora kušati?

Nije svaki kulen isti

Specijaliteti od crne slavonske svinje pravi su hit! Iznimna kvaliteta mesa, ali i cijela priča oko uzgoja i “revitalizacije” ove autohtone pasmine koja slobodna luta u potrazi za omiljenim žirom, osvaja sve koji posjete ovaj kraj. Priča o najukusnijim “crnim” kulenima, kulenovim sekama, šunki i slanini, a posljednje vrijeme i dalmatinskim pršutima, samo je uvertira u još jedan gastro-doživljaj koji se u Slavoniji ne propušta.

Sarma i vegetarijanci?

Sarma! No, osim one klasične, koja se priprema od usitnjenog mesa, ovdje treba kušati i posnu sarmu, napravljenu od sjemenki bundeve. Tradicionalno se priprema za Veliki petak, no možete je kušati tijekom cijele godine, a osobito je privlačna vegetarijancima koji posjete Požeško slavonsku županiju. Na njezinom području devet restorana nosi oznaku Okusi Zlatne Slavonije koja potvrđuje da je riječ o tradicijskoj kuhinji.

Ćevap koji to nije

Tradicijske gastronomije nema ni bez požeškog vinogradarskog ćevapa. Ne dajte se zavesti. Niti oblikom niti okusom ne podsjeća na ćevap, ali svejedno je neodoljiv. Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, a sve to uz otvorenu vatru i vrhunska vina ovog kraja – nema boljeg gastro-iskustva od ovog kojim požeški vinogradari i vinari obilježavaju Vincelovo, Grgurevo i Martinje, ali i sve druge svečanosti.

Slavonija bez mesa? Može i tako!

Ne biste vjerovali, ali u Slavoniji gozba može proći i bez mesa. Od fiš-paprikaša, koji je svojevrsni zaštitni znak, preko pastrve sa žara do dimljenog šarana ili prženog soma – sve ovo pravo je iznenađenje za zahtjevna gurmanska nepca. A kad još znate da je upravo ulovljena, za ljubitelje ribljih specijaliteta dvojbe nema!

Najzdraviji suvenir iz Požeško-slavonske županije

Tu ćete kušati i najposebniju vrstu meda – medun, koja nastaje od tzv. medne rose koja se luči sa živih dijelova biljaka. Hrast sladun na obroncima Krndije daje specifičan tamni medun, koji u usporedbi s cvjetnim medovima ima veću koncentraciju mineralnih tvari i mikronutrijenata te bolja antioksidativna svojstva. Nekoliko teglica dobro dođe, osobito u hladnijem dijelu godine. Žličica meda s Krndije, slatka je uspomena na gurmansko putovanje Požeško-slavonskom županijom.

Najnovije

Mogućnosti uvjeta ulaska u RH

osobe cijepljene prvom dozom cjepiva Pfizer, Moderna i Gamaleya mogu ući u RH u razdoblju od 22. dana od cijepljenja prvom dozom i boraviti u RH do 42. dana, a osobe cijepljene prvom dozom cjepiva AstraZeneca mogu ući u RH u razdoblju od 22. dana od cijepljenja prvom dozom i boraviti u RH do 84. dana

X
Skip to content