Pet priča koje možda niste znali o Požeško-slavonskoj županiji

Lipik, Pakrac, Velika, Kutjevo, Pleternica ili Požega uvijek su dobar izbor za jesenski incentive, teambuilding ili jednostavno izlet. Ove priče bi vas mogle inspirirati.

Imaju Trg Graševine i bećarca, tamo je živio i Freudov prijatelj, tu se punila prva hrvatska mineralna voda, a da su stanovnici Požeško-slavonske županije gorštaci među Slavoncima potvrđuju i planine koje ih okružuju.

Graševina je broj jedan!

Graševina je broj jedan, sve ostalo su sinonimi – tvrdi vinska kritičarka Jancis Robinson za najpoznatiju sortu u Hrvatskoj, koja u svijetu ima sinonima koliko ni jedna druga. Iako je u srednjoj Europi gotovo svi svojataju, dotična gospođa Robinson i njezin kolega Steven Spurrier, još jedno poznato ime svjetske vinske scene – tvrde da je njezina domovina upravo Hrvatska. S njima se slažu i slavonski vinari koji je oduvijek smatraju autohtonom sortom, a po njoj je ime dobio i glavni trg u Kutjevu. U ovom pitoresknom gradiću gotovo svaka obitelj ima najmanje jednog vinara, a vinoljupci i stručnjaci će vam potvrditi da u kutjevačkim podrumima graševina daje najbolje rezultate.

Tko je bio Friedrich Salamon Krauss?

Bećarac i danas proučavaju na studijima književnosti kao jedinstven primjer tradicionalnog napjeva iz 19. stoljeća. U tadašnje vrijeme njegov satiričan, ljubavni ili erotski sadržaj bio je vrlo šokantan za ostatak svijeta. Njime se oduševio i Friedrich Salamon Krauss, etnolog folklorist, filolog i seksolog, suradnik i prijatelj Sigmunda Freuda, koji je živio u Pleternici i Požegi. Od dvije tisuće bećaraca, koliko ih je sakupio Krauss, više od stotinu ih je iz Pleternice. Ovaj maleni gradić od bećarca je napravio brend pa će uskoro otvoriti vrata modernog Interpretacijskog centra i muzeja, a već sada možete prošetati šetnicom i glavnim gradskim trgom koji nosi ime upravo po ovom tradicijskom napjevu koji se od 2011. nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Foto: Igor Šeler, arhiva HTZ

Poput alpske oaze

Kada se približavate Velikoj, zapitat ćete se jeste li stvarno u ravnoj Slavoniji ili u nekom austrijskom alpskom selu. Smještena u podnožju Papuka, službeni je ulaz u ovaj park prirode, a u njezinoj blizini, na južnim padinama brda Lapjak smješten je jedan od najljepših papučkih srednjovjekovnih gradova. Izgrađen u 13. stoljeću, u početku je bio u vlasništvu veličkih Befekijevaca, a nakon osvajanja Osmanlija postao je vojnička postaja. Izduženim peterokutnim tlocrtom, čija monumentalna sjeverna fasada izgleda kao pramac broda, razlikuje se od svih ostalih gradova iz tog razdoblja, a iako samo dijelom očuvan još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara. U Velikoj je prije nekoliko godina otvoren i prvi eko-kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj, a početkom ljeta i atraktivni adrenalinski park s dva poligona.

Najljepši pogled u Slavoniji

Znate li da su Papuk i Psunj nekada bili otoci u Panonskom moru, a Sovsko jezero jedini njegov nepresušeni dio? Na Papuku su ponor Uviraljka značajno zimovalište šišmiša i Suhodolka, koja je s više od 90 metara najdublja špilja u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Iako je Papuk proglašen Parkom prirode i Geo parkom, Psunju ipak nosi titulu najviše slavonske planine. Brezovo polje s 985 metara najviši je slavonski vrh, a mnogi planinari tvrde kako sa Psunja puca i najljepši pogled, i to baš iznad Pakraca s prekrasnog Omanovca. Možda je jesen pravo vrijeme da to provjerite.

Lipik, Apple i James Bond

Nije poznat samo po Državnoj ergeli lipicanaca ili po toplicama smještenim u središtu jednog od najljepših parkova u kontinentalnoj Hrvatskoj. U Lipiku se već 1875. u boce punila prirodna mineralna voda, koja je sve do 1993. na hrvatskom tržištu bila jedina voda domaće proizvodnje. A sve je počelo kada je 1870. ručno izbušeno Antunovo ili Grofovo vrelo, jedna od prvih bušotina termo-mineralne vode u ovom dijelu Europe. Možda sve ovo i znate o Lipiku, ali sigurno niste znali da su Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10 – poznat iz filma o James Bondu, opremljeni visokokvalitetnim staklom iz lipičke tvornice stakla u kojoj su proizvedene i staklene stepenice za sve Apple trgovine u svijetu.

Najnovije
SAFE STAY IN CROATIA

SAFE STAY IN CROATIA

Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica provode nacionalni projekt oznake sigurnosti ”Safe stay in Croatia”. Projektom „Safe Stay in Croatia“ namjera je uvođenje posebne oznake sigurnosti u RH te informiranje turističkog sustava o njenom postojanju i uvjetima i načinu stjecanja oznake. Također, poručuje se domaćim i stranim gostima da se u Hrvatskoj primjenjuju […]

JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE EDUKACIJE ZA SOMMELIERA

JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE EDUKACIJE ZA SOMMELIERA

JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE EDUKACIJE ZA SOMMELIERA Turistička zajednica Požeško-slavonske županije organizira i sufinancira edukaciju za Sommeliera. Edukaciju koju provodi Hrvatski Sommelier klub Turistička zajednica sufinancirat će u iznosu od 50%. Prijaviti se mogu pravne i fizičke osobe koje su registrirane za obavljanje ugostiteljsko – turističkih usluga, proizvodnju i prodaju alkoholnih pića na području Požeško-slavonske […]

X
Skip to content