Velika je staro naselje što svjedoče nađeni rimski grobovi i novac, a koje leži podno brda Lapjak na Papuku. Pri ulasku u Veliku plijeni pogled na Velički grad koji se nalazi na južnoj strani Lapjaka na visini od 447 m. To je dobro sačuvana srednjovjekovna branič kula, pretpostavlja se iz 13 st. Prvi put se Velika spominje u pisanoj povijesti 1226. godine kao sjedište gospoštije.

Dolazak franjevaca u Veliku spominje se negdje oko 1576. g. Franjevci su ovdje imali svoj samostan i crkvu Sv. Augustina. Velika se u 17. stoljeću spominje kao značajno kršćansko, crkveno i prosvjetno središte Slavonije, jer ima samostansku školu, novicijat i sjemenište. Današnja crkva Sv. Augustina je gotička crkva presječena baroknim lukom, sa zvonikom visine 41 m koji ima puškarnice. Zbog povijesnog značaja same župne crkve, te velike kulturne potrebe samog mjesta, mnogih turista i samih vikendaša 1974. god. osnovan je i otvoren u prostoru crkve odjel Dijecezanskog muzeja zagrebačke nadbiskupije s vrijednim izlošcima crkvenih i drugih vrijednih predmeta vezanih za rad i život vjernika ovog kraja. Gotsko-barokna crkva Sv. Augustina i stari grad osvjetljeni su noću što svakako doprinosi prirodnoj ljepoti ovog kraja ljepoti ugođaja ali nadasve doprinosi isticanju vrijednosti kulturno-povijesne baštine Velike.

Velika danas ima status općine a broji 5.605 stanovnika.

Velika je bila, a i danas je bogato kulturno središte koje njeguje folklorsku baštinu, slavonske običaje i posebnu veličku narodnu nošnju.

Događanja

Želite posjetiti Požeško-slavonsku županiju, a niste sigurni kada je pravo vrijeme? Istražite kalendar događanja i odaberite najbolji trenutak za sebe.

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Kontaktirajte nas!

Imate pitanje, želite preporuku ili jednostavno želite potražiti savjet? Potražite turistički ured i javite nam se s povjerenjem.

X
Skip to content