Pleternica je u svojoj povijesti poznata kao trgovište, prosvjetno i kulturno središte. Danas je Pleternica grad sa 11.286 stanovnika koje njeguje svoju bogatu kulturnu i povjesnu baštinu a što se najljepše manifestira kroz dane “Lidasa”.

Pleternica se prvi put spominje 1355. god. kao Pleternik i Sveti Nikola po župnoj crkvi Sv. Nikola koji je danas i zaštitnik ovog grada. Zapisano je da je škola u Pleternici osnovana 1779. god., a Dragovoljno vatrogasno društvo 1892. god. Početkom 20 st. osnovano je i pjevačko društvo, Hrvatski sokol i Društvo Hrvatska čitaonica i knjižnica koje je danas kao samostalna ustanova posebno aktivna i uspješna u svojoj knjižničkoj djelatnosti.

Danas je Pleternica dobro prometno povezana jača gospodarski okrečući se prvenstveno drvnoj industriji. Ljubitelji pak prirode mogu prošeteti okolnim brdima, proplancima i šumama opredjeljujući se za lov ili ribolov odnosno druge primaljivosti seoskog turizma.

Događanja

Želite posjetiti Požeško-slavonsku županiju, a niste sigurni kada je pravo vrijeme? Istražite kalendar događanja i odaberite najbolji trenutak za sebe.

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Kontaktirajte nas!

Imate pitanje, želite preporuku ili jednostavno želite potražiti savjet? Potražite turistički ured i javite nam se s povjerenjem.

X
Skip to content