Pakrac se nalazi u dolini rijeke Pakre u zapadnoj Slavoniji, 26 km sjeveroistočno od Novske, na nadmorskoj visini od 178 m i prema posljednjem popisu stanovništva ima 8.482 stanovnika. Prvi put se spominje 1237. godine kao naselje u popisu posjeda ivanovaca imenom Pekriz.

Smještaj Pakraca na željezničkoj pruzi koja spaja Posavinu i Podravinu (Banova Jaruga-Lipik-Pakrac-Daruvar-Virovitica) i na magistralnoj prometnici Novska-Lipik-Daruvar-Virovitica, te blizina toplica u Lipiku daju gradu tranzitno-turističko značenje.

Važni sakralni objekti iz XVIII. st. nalaze se u povijesnoj jezgri grada, gdje su i dvori baruna Trenka, te ostaci jedne od prvih kovnica novca u Hrvatskoj, tzv. Spahijski podrum. Osim mnogih povijesnih građevina u gradskoj jezgri u agresiji na Hrvatsku 1991. i 1992. godine teško je stradala crkva Sv. Uznesenja Marijina, crkva Sv. Duha i dr.

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, šumarstvo, drvna i građevinska industrija.

Rijeka Pakra i obližnje gore Psunj i Ravna gora mjesta su za rekreaciju u neposrednoj okolici. Posebnost pakračkog kraja su mnoga talijanska naselja gdje su očuvani talijanski običaji, jezik i kulinarstvo (talijanska salama).

Događanja

Želite posjetiti Požeško-slavonsku županiju, a niste sigurni kada je pravo vrijeme? Istražite kalendar događanja i odaberite najbolji trenutak za sebe.

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Kontaktirajte nas!

Imate pitanje, želite preporuku ili jednostavno želite potražiti savjet? Potražite turistički ured i javite nam se s povjerenjem.

X
Skip to content