Lipik je gradić na desnoj obali Pakre s 6.175 stanovnika. Arheološki nalazi potvrđuju postojanje rimskih termi. Obitelj Janković zaslužna je za renesansu Lipika kao lječilišnog i turističkog mjesta.

Potkraj 19. stoljeća oko lječilišnih zgrada oblikovan je neobarokni perivoj. Ova povjesna jezgra, srce Lipika kojeg su oko termomineralnih voda stoljećima stvarali pripadnici dvora Beča i Pešte, a Lipičani mu dali dušu, uništeno je u domovinskom ratu, ali se obnavlja, jer Lipik je ponosan na svoju povijest, kulturu i tradiciju. Voda lipičkih toplica ima stalnu temperaturu od 60 celzijevih stupnjeva, a kemijski sastav čine: flour, natrij, kalij, kalcij-hidrodarbonat. Lipičke toplice bile su i biti će nakon obnove lječilište europske razine.

Lipički je kraj također poznat po uzgoju lijepih i cijenjenih konja lipicanaca u obližnjem Izidorovcu, gdje je Izidor Janković početkom XIX. stoljeća pokrenuo njihov uzgoj. U okolici postoje mogućnosti lova i ribolova, a dobra cestovna i željeznička povezanost privlače mnogobrojne izletnike i turiste.

Događanja

Želite posjetiti Požeško-slavonsku županiju, a niste sigurni kada je pravo vrijeme? Istražite kalendar događanja i odaberite najbolji trenutak za sebe.

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Kontaktirajte nas!

Imate pitanje, želite preporuku ili jednostavno želite potražiti savjet? Potražite turistički ured i javite nam se s povjerenjem.

X
Skip to content