Općina Kutjevo nalazi se među bregovima u kutu po čemu je i dobila današnje ime. Danas Kutjevo ima 6.267 stanovnika.

Kutjevo je poznato po gotovo osamstoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze na obroncima Krndije i proizvodnji kvalitetnih vina, danas nedaleko poznate i svjetski priznate kutjevačke graševine, sivog i bijelog pinota, traminca i rajnskog rizlinga.

Kutjevački vinski podrum podigli su cisterciti dolaskom u ovaj kraj 1232. godine.

Po izgonu Turaka kutjevačka imanja pripala su požeškim isusovcima uz obavezu uzdržavanja Gimnazije u Požegi. 1734. god. isusovci su u Kutjevu sagradili crkvu Sv. Marije. Poslije isusovaca kutjevački posjed pripada državi, a od 1873. god. obitelj Turković koja je počela arhivirati kutjevačka vina zbog čega je danas nezaobilazan kutjevački podrum.

Kušači arhivskih vina svjedoci su jedinstvenog doživljaja okusa i mirisa koji ostavlja trag satima nakon degustacije.

Poznata je kutjevačka pastuharna lipcanska pasmina iz 1873. god. Danas se u Kutjevu održavaju konjičke utrke.

Zaljubljenici prirode mogu uživati u okolici Kutjeva u njegovim prirodnim bogatstvima i ljepotama a posebice mogu uživati u vetovačkim ribnjacima, ribljim specijalitetima, ribolovu i teniskim igralištima.

Kutjevo je danas središte poljoprivrede i vinogradarske djelatnosti “Zlatne doline”, a kutjevački podrum i dvorac, kutjevačko gorje, veliki su predznaci elitnog turizma.

Događanja

Želite posjetiti Požeško-slavonsku županiju, a niste sigurni kada je pravo vrijeme? Istražite kalendar događanja i odaberite najbolji trenutak za sebe.

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Kontaktirajte nas!

Imate pitanje, želite preporuku ili jednostavno želite potražiti savjet? Potražite turistički ured i javite nam se s povjerenjem.

X
Skip to content