Brestovac Požeški, mjesto 6 km udaljeno od Požege, danas je općinsko središte, čvorište cestovnih pravaca županijskog značaja. Spominje se već 1302., 1336., a zatim 1445., 1534. i 1535. Taj su posjed imali najprije gradski stražari ili jobagioni, a kasnije plemićka obitelj cernički Desislavići i drugi.

Utvrđeni plemićki grad nalazio se podalje na brdu i zvao se Brestovac ili Oštri kamen. Godine 1332. spominje se župa s crkvom Sv. Martina, koja je obnovljena 1760. i još stoji na starom mjestu. Za turskog valadanja ovdje žive Hrvatiod kojih se do danas održao samo jedan rod. Od 18. stoljeća do danas bilo je mnogo doseljavanja u ovaj kraj Požeške kotline.

Događanja

Želite posjetiti Požeško-slavonsku županiju, a niste sigurni kada je pravo vrijeme? Istražite kalendar događanja i odaberite najbolji trenutak za sebe.

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Kontaktirajte nas!

Imate pitanje, želite preporuku ili jednostavno želite potražiti savjet? Potražite turistički ured i javite nam se s povjerenjem.

X
Skip to content