Gastro

Okušajte Slavoniju kada se otkriva na tanjuru i uživajte u trenucima kada se prelijeva u čaši. Spretnosti u pravljenju hrane, svako nepce željno tradicionalnih, domaćih okusa svjedočiti može u restoranima diljem županije označenima standardom Okusi zlatne Slavonije.

Gastro vodič

Kako bi očuvali, promovirali i naglasili tradicionalne slavonske specijalitete, slavonci su odlučili njegovati tradicionalna jela uvrstivši ih u svoj jelovnik. Popis restorana i kušaonica u županiji, pronaći ćete u gastro vodiču koji je dostupan za besplatno preuzimanje. Isplanirajte svoju rutu i zapamtite, iz Požeško-slavonske županije nitko se ne vraća gladan.

Kako hranom otjerati neprijatelje iliti priča o vinogradarskom ćevapu

Po požeškim se brdima i dolinama prelijeva zlaćana boja, isto kao i u bačvama vinogradara s ovdašnjih vinogorja. Jedinstvenu Zlatnu dolinu, kako su je još Rimljani prozvali, krase brda prošarana vinogradima u kojima se i dan danas odvijaju razna okupljanja i slavlja. Nezaobilazni ‘gost’ veselih trenutaka je požeški vinogradarski ćevap koji čini najfinije svinjsko i juneće meso, marinirano i nanizano na ražnju te umotano u svinjsku ili teleću potrbušnu maramicu, u društvu sa sušenom slaninom i crvenim lukom. Najsočniji je u ožujku kada se uz njega slave Grgurevo i istjerivanje Turaka s požeških brda. Naime, već više od 300 godina na taj dan vinom, hranom i pjesmom Požežani tradicionalno tjeraju neprijatelje do dugo u noć.
U tradicionalnu knjižicu recepata svake slavonske kuće svrstava se i sarma. Kombinacija okusa začinjenog domaćeg mljevenog mesa zamotanog u domaći kupus, rapsodija je za osjetila. Da ste u kraju u kojem se s kalorijama ne štedi, dokazuje i odrezak baruna Trenka, tj. odrezak telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom te pirjan na crvenom luku s umakom od gljiva.

7

Tajna je u dobroj ribi

Područje Požeško-slavonske oduvijek je bilo bogato ribom, a ribarenje dio života. Za prste polizati su specijaliteti pravljeni od riječnih riba poput dimljenog šarana, prženog soma, smuđa i pastrve. Dimljena riba može biti i kratko pržena ili pečena na roštilju, a pašteta od pastrve jedan je od poznatijih namaza koji se često sprema u Požeško-slavonskoj županiji. Putevima onih koji su ga probali, odjekuje šaran na rašljama.

Kako se slažu šaran i som iliti fiš paprikaš

Priča o fiš paprikašu je priča o bogatstvu okusa, bogatstvu sastojaka i znanja utkanog u pripremu, kao i o bogatstvu slavonskih rijeka i jezera. Barem dvije vrste ribe, najčešće som i šaran, nadopunjene su okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. Ovi sastojci čine jelo koje svakog oduševljava. Poslužuje se rado u svim situacijama – od obiteljskih i prijateljskih okupljanja u toplini doma, do raznih svečanosti u restoranima svjetske kvalitete. Ugrijat će vas u jesenske i zimske dane bolje nego išta drugo, a vaš proljetni ili ljetni izlet učiniti nezaboravnim.

7

Suhomesnati specijaliteti

U pušnicama diljem Požeško-slavonske županije, tj. izdvojenim prostorijama namijenjenima sušenju i dimljenju mesa, Slavonci stvaraju prave slavonske specijalitete. Tamo najpoznatijem slavonskom proizvodu kulenu društvo prave slanina, kulenova seka, šunka i domaće kobasice. Kada jednom gladni razmažete mast crne slavonske svinje po friškom, domaćem slavonskom kruhu, na njega stavite ove suhomesnate specijalitete ili domaće čvarke, bit će vam jasnije zašto je ovo najslavniji ulomak slavonske gastronomske priče.

Kulen naš svagdašnji

Kad stignete u Slavoniju i čujete riječ kulen, on se vjerojatno već nalazi pred vama, serviran s ostalim suhomesnatim specijalitetima ovoga podneblja. Bilo za doručak, kao predjelo za ručak i večeru ili međuobrok. Kulen je jednostavno uvijek tu negdje, baš kao pravi Slavonac koji se silno trudi da mu gosti ne odu gladni i neupoznati sa slavonskom tradicijskom kuhinjom i običajima. Iako se brzo naviknete na njegovu prisutnost, vatromet okusa i zadovoljnih osjećaja koji pruža u kombinaciji
s domaćim sirom i domaćim slavonskim vinom svaki put je iznenađujuće iskustvo.

Slavonija u čaši

U vinu je istina, a još malo te istine o Požeško-slavonskoj županiji, a možda i o životu, potražiti možete u čaši slavonskog vina. Zasađene vinovom lozom, okružene i stopljene s prirodom, južne ekspozicije Papuka, Krndije i Psunja te brojni brežuljci i brdovita područja Zlatne doline ponose se vinogradima. Njihova lokacija, izloženost suncu, mikroklimatski uvjeti i tlo utječu na kvalitetu ploda, a time i kapljica koje se rado nađu na stolu Slavonaca. Više od 30 vinarija proteže se kroz tri vinske ceste objedinjene nazivom Slavonski puti. Dopustite li da vas oni povedu u svom smjeru, naići ćete na prepoznatljivu kvalitetu slavonskih vinograda pretočenu u boce, potpisane imenima poznatih slavonskih vinarija, od kojih neki nastavljaju tradiciju nekoliko obiteljskih generacija, a neki inovativno ispisuju nove vinske retke. Odvažite se na avanturu, prošećite vinogradima, isprobajte pokoje vino i ponesite suvenir.

7

Vina Zlatne doline

Vinarstvo je duga tradicija ovog područja koja je iznjedrila brojna kvalitetna vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Područje županije podijeljeno je na tri vinogorja na kojima su uspostavljene tri vinske ceste: Vinska cesta vinogorja Kutjevo, Vinska cesta vinogorja Požega- Pleternica i Vinska cesta vinogorja Pakrac na kojima se nalazi 60-ak turističko-ugostiteljskih subjekata. Nude i bogatu gastronomsku ponudu, smještaj, mogućnost upoznavanja prirodnih ljepota te brojne rekreacijske sadržaje.

Cesta ruža i vina i brdo Klikun

Na vinskoj cesti Vinogorja Pleternica najatraktivniji je dio vinska priča dugačka 3.5 kilometra pod imenom Cesta ruža i vina, gdje uz redove vinograda rastu ruže i tako čine spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota. Osim što svojom ljepotom krase trsove, indikator su bolesti. Pješice ili biciklom, poseban je doživljaj ovu atrakciju vidjeti u lipnju kada cvatu i ruže i graševina. Dva glavna lika ove priče su brda Klikun i Starac, s čijih se vrhova pruža pogled na pleterničke šume i ravnice. Madame Cliquot, dama udana za sina slavnog proizvođača šampanjca Cliquota ostala je oduševljena ovim brdima toliko da je odmah ušla u posao s vinima, pa je Klikun dobio ime prema iskrivljenom izgovoru njena prezimena.

Kutjevačke vinske priče

Vinogorje Kutjevo danas je sinonim za kvalitetna i vrhunska vina. Područje je to gdje se vinogradarstvo uz podrumarstvo njeguje još od 13. stoljeća, a za tu su tradiciju zaslužni fratri – Redovnici Cisterciti (“bijeli fratri”) koji su 1232. godine osnovali opatiju Honesta de Gotho i započeli s uzgojem vinove loze te proizvodnjom vina. Na tom se mjestu danas nalazi i čuveni kutjevački podrum, najstariji vinski podrum u Hrvatskoj i JI Europi iz 1232. godine koji krije legendu o tajnim strastvenim vezama baruna Trenka i Marije Terezije. Prema kutjevačkim legendama, upravo u kutjevačkom podrumu dvorca u centru Kutjeva, oni su 1741. godine sedam dana proveli uživajući u ljubavnoj moći kutjevačkog vina. Posebna značajka ovoga podruma je gotovo 800 godina neprekinute vinske proizvodnje.

Pomiješamo li autentičnost, domaće proizvode, neizmjernu gostoljubivost i stoljetnu vinarsku tradiciju, dobit ćemo Okuse Zlatne Slavonije.

Prepustite im se u jednom od restorana koji nose oznaku Okusi Zlatne Slavonije.

Restoran Vila Stanišić

Restoran Vila Stanišić

Vila Stanišić dobra je vila zlatne doline u kojoj vas čekaju jela spremljena prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradicijom te je mjesto čistog hedonizma i opuštanja. Restoran je kombinacija modernog uređenja i baroka s nježnim bojama te je savršena za obiteljska...

Restoran Schön Blick

Restoran Schön Blick

Specijaliteti kontinentalne kuhinje dočekat će vas u restoranu Schön Blick u Vetovu. U ponudi se nalaze najkvalitetnija vina Kutjevačkog kraja koja izvrsno pašu uz slatkovodne ribe. Poznato je da se u Slavoniji najbolje jede i pije, a to se najbolje može isprobati u...

Restoran Klas

Restoran Klas

Restoran Klas oduševit će vas tradicionalnim lokalnim jelima i jelima s roštilja, a dio gurmanske ponude čine i mediteranska jela uz neizostavne morske plodove.

Omanovac

Omanovac

Uživajte u ukusnim jelima s pogledom u Planinarskom domu Omanovac. Domaćini će za vas pripremiti jela po vašoj želji, a posebno su poznati po finom vrhburgeru, gulašu s domaćim njokima, grahu s kobasicama, punjenoj papriki, kelju s faširancima. Dostupna su jela i za...

Krčma Zlatni Lug

Krčma Zlatni Lug

Krčma Zlatni Lug nudi tradicionalne slavonski specijaliteti te specijalitete kontinentalne kuhinje, a posebno su poznati po Vinogradarskom ćevapu, piletini pripremljenoj na nekoliko originalnih načina. Uz vrhunske proizvode, stoljetnu tradiciju i visoko educirano...

Krčma Stari Fenjeri

Krčma Stari Fenjeri

Krčma Stari Fenjeri daleko je poznata po uzgoju kalifornijske i potočne pastrve, a na stolu će vam se naći ukusni riblji specijaliteti, tradicionalni slavonski specijaliteti i specijaliteti kontinentalne kuhinje.

Hotel Pakrac

Hotel Pakrac

Restoran u sklopu Hotela Pakrac kapaciteta je 60 sjedećih mjesta nudi a nudi svježe pripremljena jela po narudžbi svakim danom od 12 do 21 sati. Diče se standardom Okusi Zlatne Slavonije te nude vegetarijanske, veganske i bezglutenske menije.

Grgin dol

Grgin dol

Restoran Grgin Dol nudi 160 sjedećih mjesta u zatvorenom prostoru, a ljeti tu je terasa u sjeni divljeg kestena puna domaćeg cvijeća i začinskog bilja s 40 mjesta. Uživajte u specijalitetima kontinentalne kuhinje i domaćim staropožeškim i slavonskim jelima. Uz bogatu...

Buffet Čiča Mata

Buffet Čiča Mata

Buffet Čiča Mata nudi vam jela s ražnja i roštilja, jela ispod peke, razne riblje specijalitete te kruh i kolače iz domaće radinosti. Ako poželite, ovdje možete organizirati i proslavu raznih svečanih prigoda.

X
Skip to content