Državna ergela lipicanaca i lipički kraj

Jeste li čuli za lipicance, svjetski poznatu pasminu konja? Uzgoj lipicanaca potječe iz Slavonije, točnije Lipika, a u Republici Hrvatskoj proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom. Turistička ponuda Državne ergele lipicanaca u Lipiku oduševit će ljubitelje životinja i prirode. Dođite u posjet Državnoj ergeli lipicanaca i naučite više o njima, fotografirajte ih, upišite školu jahanja, provozajte se kočijom kroz lipički Perivoj ili se okušajte u rekreativnom i terenskom jahanju po obroncima Psunja.

Šetnja ili vožnja stoljetnim Perivojem

Spomenuti stoljetni Perivoj smatra se jednim od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. 1965. godine zaštićen je kao „spomenik parkovne arhitekture“, a u njemu se nalaze brojne znamenitosti poput Jelkinog brijega, klupe grofice Jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode „Antunovo vrelo“… Mlada grofica Jelka iz grofovske obitelji Janković inspirirala je brojne legende, a njih možete čuti u šetnji Perivojem uz stručno vodstvo prerušeno u groficu Jelku. Tu će vam u oko upasti i poznate Toplice Lipik, koje su sa svojom termomineralnom vodom i medicinskim stručnjacima zaslužne za tradiciju i ugled Lipika kao rehabilitacijskog središta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjet Pakracu i prvoj kovnici novca

Gradski muzej Pakrac nalazi se u središtu grada na kompleksu vlastelinstva Janković iz prve polovice 18. stoljeća. U njemu možete saznati sve o prvoj kovnici novca u Hrvatskoj – onoj koja je kovala novac od 1256. do 1260. godine. Slavonski banovac (moneta banalis) u Muzeju grada Pakraca možete i sami iskovati te ga zadržati kao uspomenu.

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve ljepote Omanovca

Na 655 metara nadmorske visine smjestio se Planinarski dom Omanovac okružen gustim šumama te protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama. Izletište Omanovac nalazi se na istoimenom brdu iznad Pakraca, a odmor, okrjepu i smještaj nudi u Planinarskom domu. Mnogobrojni sadržaji za odrasle i djecu te nezaboravan pogled odlični su razlozi za posjet Omanovcu.

Craft pivo posvećeno grofu

Iako se Slavonija često veže uz vino i rakiju, ovdje se toči i pivo. Kada se nađete na lipičko-pakračkom području, opustiti se možete i uz npr. amber ale koji je nastao u prvoj craft pivovari u Pakracu. Zanimljiva je priča što je i ovaj prehrambeni proizvod posvećen grofu Juliju Jankoviću, pa je na taj način povijest ovoga kraja utkana i u ugostiteljsku ponudu. Svojim umjerenim okusom, blagom gorčinom, zagasitom crvenkastom, jantarnom bojom plijeni pažnju gdje god se nađe. Temelji se na pilsen, munich, amber i crystal sladovima, uz blage slovenske hmeljeve koji nose i 23 jedinice gorčine.

 

Što kad ogladnite?

Slavonija je poznata po mnogočemu, no jedno je sigurno - iz nje nitko nikada nije izašao gladan. Istražite bogatu gastronomsku ponudu te okusite tradicionalna jela destinacije.

Destinacije

Požeško-slavonsku županiju odlikuje geografska različitost, samim time u njoj možete istražiti destinacije zanimljive po svojoj turističkoj ponudi.

Gastro vodič

Kako bi očuvali, promovirali i naglasili tradicionalne slavonske specijalitete, slavonci su odlučili njegovati tradicionalna jela uvrstivši ih u svoj jelovnik. Popis restorana i kušaonica u županiji, pronaći ćete u gastro vodiču koji je dostupan za besplatno preuzimanje. Isplanirajte svoju rutu i zapamtite, iz Požeško-slavonske županije nitko se ne vraća gladan.

X
Skip to content