Dan u Parku prirode i Geoparku Papuk

Najznačajnija prirodna atrakcija u Požeško-slavonskoj županiji jest div zvan Papuk. Njegov će vas obris pratiti kroz vašu slavonsku pustolovinu kud god se kretali. Prirodu poput one koja ga sačinjava teško je opisati, pa se najbolje zaputiti Papuku ususret.

Papučke avanture u raznim oblicima

Velika, naselje na južnim obroncima Papuka predstavlja glavnu polazišnu točku iz Požeško-slavonske županije za avanturu zvanu Papuk. Nalazi se 12 kilometara sjeverno od Požege na nadmorskoj visini od 273 metara. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi rijeka Veličanka.

Čim stignete, birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja. U blizini Velike nalaze se i Stijene Sokoline, pa isprobati možete i sportsko penjanje. Park prirode Papuk nudi edukativne programe, odnosno obilazak poučnih staza uz pratnju vodiča. Više o Geoparku, njegovom geološkom, biološkom i arheološkom nasljeđu te geoparkovima općenito saznati možete u Eko točki na Jankovcu ili Centru za posjetitelje Geoparka Papuk u Velikoj.

Prvi geopark u Hrvatskoj

Park prirode Papuk je brdsko-planinsko područje koje se prostire na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Njegovu površinu veličine 336 km² obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova. U probranom društvu od samo 70-ak u Europi, Papuk je jedna od dva geoparka u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Njega rado istražuju mladi i stari, znanstvenici i rekreativci, domaći i turisti, ljubitelji prirode i povijesti. Zašto je Papuk tako omiljeno odredište?

Staza koja priča priču o jednom grofu

Grofova staza na Jankovcu glavna je atrakcija Park-šume Jankovac. Imenovana je, kao i sama Park-šuma, prema grofu Josipu Jankoviću. On je u ovoj dolini posebno uživao, dao iskopati dva jezera, uredio šetnicu do slapa Skakavac te zaželio da mu tu bude i posljednje počivalište. To baš i nije mala stvar, no šetnja po jednoj od najljepših gorskih dolina sve u vezi s tim objašnjava. Poučne table Grofove staze ispričat će vam pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti te vam omogućiti pristup najljepšim dijelovima Jankovca – pripremite fotić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spavanje u prvom eko kampu u Hrvatskoj

Osim kao polazište na Papuk, Velika u podnožju Papuka sjedište je žubora potoka Dubočanka, pjeva ptica, ali i prvog hrvatskog eko kampa Duboka. Prvi moderni kamp u istočnom dijelu Hrvatske prostire se na površini od 2,3 ha i sastoji se od 11 uređenih parcela za kampere i kamp prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Osim uređenih parcela, kamp čini prekrasna zelena livada predviđena za boravak gostiju u šatorima.

Adrenalinski park za velike i male

Svi željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave, svoju spretnost mogu testirati na dva vrhunski opremljena poligona u novootvorenom Adrenalinskom parku Duboka, također u blizini Velike. Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova i mreža, zipline te pregršt drugih izazova učinit će vaš odmor u Slavoniji još uzbudljivijim.

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT:
Trg Gospe Voćinske 11
33 522 Voćin
Tel: +385 34 313 030
Email: kontakt@pp-papuk.hr
www.pp-papuk.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X
Skip to content