Kuća Panonskog mora

Obilazak Kuće Panonskog mora koncipiran je tako da počinje uvodnom prezentacijom o životu na našem Planetu, fosilima – na koji se način sačuvaju i što nam pričaju o nekadašnjem okolišu, sa posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora.

Lokacija
Velika
Kontakt
Adresa: Ul. Stjepana Radića 46, 34330, Velika
Broj telefona: +385 34 313 029
Email: turizam@pp-papuk.hr
Internet stranica: https://pp-papuk.hr/organiziraj-posjet

Postojeći Centar za posjetitelje u Velikoj, dobio je novo ruho kroz jednu od najzanimljivijih geoloških priča Papuka o davno nestalom Panonskom moru. Na južnim padinama Papuka, od sela Vrhovci do Velike, nalazimo najviše miocenskih naslaga sa fosilima, koji svjedoče nekadašnjoj obali „Slavonskog arhipelaga“. Upravo je to razlog zbog kojeg je ova tema korištena za prezentaciju i edukaciju posjetitelja ovog dijela Parka prirode Papuk.

Uređenje i opremanje centra za posjetitelje u Velikoj – Kuće Panonskog mora predstavlja važan dio projekta „Geopriče UNESCO geoparka. Aktivnosti uređenja obuhvatile su prezentacijski dio unutar zgrade, ali i dvorišni, okolišni dio u funkciji edukacije i provođenja različitih radionica na teme prirodne i kulturne baštine Parka prirode Papuk.

Sve prezentacije i edukacije prilagođene su razumijevanju različitim dobnim skupinama prvenstveno školske populacije, no i zainteresirani odrasli posjetitelji će moći saznati različite nepoznate stvari iz prošlosti Papuka.

Prostor kuće Panonskog mora sastoji se od unutarnjeg i vanjskog dijela.

Unutarnji dio odnosi se na dvije dvorane i suvenirnicu, a vanjski na učionicu na otvorenom

DVORANE

VIŠENAMJENSKA PREDAVAONICA ZA INTERAKTIVNA PREDAVANJA

Obilazak Kuće Panonskog mora koncipiran je tako da počinje uvodnom prezentacijom o životu na našem Planetu, fosilima – na koji se način sačuvaju i što nam pričaju o nekadašnjem okolišu, sa posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora. Prezentacija završava igrom u pijesku obale Panonskog mora, na interaktivnom podu dvorane. Nakon što je posjetitelj uveden uvodnom prezentacijom u temu koja se prožima kroz cijeli postav, stvarni obilazak različitih priča miocenskog razdoblja Papuka počinje u drugoj dvorani.

IZLOŽBENO- EDUKATIVNA DVORANA

U ovoj dvorani na četiri zida kombinacijom interaktivnih ekrana i stvarnih izloženih fosila pronađenih na Papuku, obrađuju se zasebno teme podmorje, obala, kopno u miocenu i Papuk danas.

Na prvom interaktivnom ekranu simulira položaj Papuka, izmjena jezera, mora i drugi događaji od prije 18 milijuna godina do danas. Nadalje obrađuje se kroz interakciju sa posjetiteljem i priče što je sve plivalo u Panonskom moru, a što saznajemo preko fosila izložene zbirke. Tako je u nekadašnjem Panonskom moru plivalo više vrsti morskih pasa, ali najveća izumrla vrsta 20 metarski morski pas megalodon,  miocenski kitovi i dupini, ali i druge vrste riba kao što je orada i druge vrste koje srećemo u današnjim morima.

Ispod morske površine bujao je život na grebenima u toplim, plitkim morima sa mnoštvom fosila koralja, mahovnjaka, školjkaša, ali drugih stanovnika grebena kao što su rakovi i tropska riba kirurg. Na morskom dnu živjeli su i morski ježinci, puževi, školjke – prave oštrige, a na obali su upijali tople zrake Sunca morske medvjedice o kojima znamo iz kostiju pronađenih u sedimentu Panonskog mora. Naslage sedimenata nam pričaju i da je riječna delta utjecala u Panonsko more, negdje na području današnjeg sela Vrhovci, da je kopnom tumarao miocenski nosorozi i praslonovi, a u jezerskim sedimentima su sačuvani ostaci riba, slatkovodnih školjaka te lišća biljaka iz tog davnog vremena.

Cijela priča na interaktivnim ekranima završava zaokruženo kroz Papuk danas – što to imamo danas gdje je nekada bila obala Panonskog mora uz simuliranje pogleda prema Mečeku ili planinama u Bosni koji su u jednom dijelu miocenskog razdoblja, kao i Papuk, bili otoci u Panonskom moru. Pričamo priču o vrijednom botaničkom području Turjaka danas, priču o najmanjem gušteru u Hrvatskoj, ivanjskom rovašu koji obitava na toplim, južnim grebenima iznad Velike i brojnim drugim pričama.

SUVENIRNICA

Ukoliko  želite sačuvati ugodnu uspomenu na posjet Kući Panonskog mora ili prvom hrvatskom UNESCO geoparku Papuk, svakako posjetite suvenirnicu.

Raznovrsnu ponudu obogaćuju majice za odrasle i djecu, kabanice, turističke karte, šalice, torbe sa raznovrsnim motivima.

Također, u sklopu suvenirnice nalazi se i edukativno zabavni dio gdje možete provjeriti svoje znanje na geokvizu, slagati puzzle sa morskim bićima na velikom interaktivnom stolu i poslati selfie sa pozadinom teme Panonskog mora.

Radno vrijeme suvenirnice usklađeno je sa radnim vremenom Parka prirode Papuk.

Pobrinite se da vam Panonski arhipelag  zauvijek ostane u sjećanju i ponesite sa sobom najljepše uspomene, a ne zaboravite njima darivati i svoje najmilije.  

UČIONICA NA OTVORENOM

Vanjski prostor prilagođen je više odmoru, ali i svojevrsnoj provjeri znanja kroz labirint da/ ne pitalicama. Popraćen je zanimljivim skulpturama i objašnjenjima na edukativnim pločama.     

Tamo  osim zelenog labirnita možete vidjeti skulpture nosoroga i simbolični prikaz stvarne veličine morskog psa Charcharodona megalodona, spiralu vremena, meteokartu

Također, nakon edukativnog dijela djeca mogu uživati na dječjem igralištu i odmorištu sa stolovima i klupama

KAKO DO NAS ?

Kuća Panonskog mora smještena je u gornjem dijelu naselja Velika u Požeško- slavonskoj županiji.

Mjesto Velika predstavlja centralni ulaz u zaštićeno područje i polazna je točka za upoznavanje prirodnih, geoloških i kulturno-povijesnih vrijednosti Parka prirode Papuk.

Također, povezano je sa brojnim planinarskim, biciklističkim, konjičkim stazama te se od infrasturkturnih sadržaja ovdje nalazi Kamp odmorište Duboka u kojem se nalazi i istoimeni  Adrenalinski park Duboka , dvije poučne staze – Turjak i Lapjak , penjalište Sokoline.

EDUKATIVNI PROGRAM

„ZARONIMO U PANONSKO MORE”

Park prirode Papuk pruža velike mogućnosti rekreacije i edukacije za učenike osnovnoškolskog uzrasta. Jedan od sredstava poučavanja u našoj instituciji su radionice koje smo pripremili kako bismo našim mladim posjetiteljima omogućili upoznavanje biološke i geološke posebnosti Parka te njegovih krajobraznih i kulturno-povijesnih znamenitosti.

Maksimalna veličina grupe :  50 učenika

Ciljana skupina: učenici osnovnoškolskog uzrasta

Tip posjeta: jednodnevni izlet (10:00-18:00h)

PROGRAM: 

VRIJEME RADIONICE
10:00h dolazak u zgradu Parka prirode Papuk (Ispostava Velika)
10:00 – 11:30h posjet Kući Panonskog mora
11:30 – 13:30h radionica/e po izboru[1]
13:30 – 14:30h pauza za ručak i odmor[2]
14:30 – 17:30h adrenalinski park/ radionica “Stjene i fosili”
17:30 – 18:00h dodjela priznanja

Učitelji i učenici su u mogućnosti izabrati vrstu prve radionice na kojoj će sudjelovati.

Poželjno je da u radionici sudjeluje do 15 učenika. Istovremeno se može odvijati više radionica, ovisno o zainteresiranosti učenika.  Radionice su prilagodljive uzrastu učenika koji ih namjeravaju pohađati.

PREDLOŽENE RADIONICE

1. Stijene i fosili

Ključni pojmovi: geologija, stijene, fosili, kristalizacija, tektonske ploče, Panonsko more

Opis: Aktivnost uključuje upoznavanje učenika  s načinima nastanka stijena na Papuku, geološkom prošlošću Geoparka te fosilizacijom izumrlih biljaka i životinja koje su živjele na rečenom prostoru. Osim teoretskog dijela,  sadrži radionicu „Napravi svoj fosil“ prilikom koje će polaznici u glinamolu napraviti kalup za izradu fosila školjke te u njega lijevati gips, simulirajući proces koji se dogodilo u geološko prošlosti.

2. Baština prošlih vremena

Ključni pojmovi: arheologija, utvrde, srednji vijek, obrana, oružje, keramika

Opis: Aktivnost uključuje upoznavanje s metodama istraživanja na arheološkom lokalitetu Velički grad. Polaznici se mogu upoznati s graditeljskom baštinom srednjega vijeka i funkcioniranjem staklane. Polaznici će sudjelovati u stvaranju kreacija u glinamolu.

3. Orjentacija

Ključni pojmovi: topografska karta, kompas, GPS uređaj, strane svijeta, sunčani sat, geochaching

Opis: Aktivnost uključuje upoznavanje s prostorom u kojem se nalaze uz pomoć papirnate topografske karte, učenje o orijentaciji u prostoru određivanjem strana svijeta uz pomoć pojava u prirodi i korištenjem kompasa. Održava se na području kampa “Duboka”. Potom slijedi upoznavanje s igrom orijentacije u prostoru – geocachinga, traženje postavljenih geocacheva u prostoru uz pomoć GPS uređaja te pametnih telefona.

Boravk u prirodi podrazumijeva učenje kako pronaći kvalitetno mjesto za postavljanje šatora, podizanje šatora i postavljanje vreće za spavanje i podnica, učenje o pravilima ponašanja u prirodi, kako i gdje se može ložiti vatra (sakupljanje drva za ogrijev), vještine pripreme hrane (pečenje kobasica) na logorskoj vatri i dr.

4. Potok

 Ključni pojmovi: vode tekućice, vode stajaćice, kruženje vode u prirodi, važnost vode za život ljudi, biljaka i životinja, tipovi obale, mlinovi na potoku Dubočanki

Opis: Aktivnost uključuje upoznavanje s glavnim tipovima slatkovodnih ekosustava i njihovim glavnim značajkama. Stječu nova znanja o najčešćim biljnim i životinjskim vrstama u ovom staništu te uče promatrati razne karakteristike. Utvrđuju se značajke voda kao što su prozirnost, dubina, brzina, čistoća ovisno o kemijskim parametrima vode, ali i životinjicama koje možemo pronaći u potoku. Odvija se na području toka  potoka Dubočanke.

5. Šuma

Ključni pojmovi: kontinentalna listopadna šuma, slojevitost šume, prilagodbe biljaka

Opis: Aktivnost uključuje upoznavanje s glavnim značajkama životne zajednice šuma, razliku između listopadnog i vazdazelenog drveća, promatranje slojevitost šume, izračunavanje okvirne starosti i visine drveta te određivanje vrste drveća. odvija se u okolici kampa Duboka, odnosno toka potoka Dubočanke.

6. Travnjaci

Ključni pojmovi: kontinentalni travnjaci, kamenjari, parametri staništa

Opis: Aktivnost uključuje upoznavanje s glavnim značajkama životne zajednice travnjaka, što uključuje upoznavanje najzastupljenijih biljnih i životinjskih vrsta te parametara staništa kao su temperatura, ekspozicija debljina i vrsta tla i sl. Upoznavanje za zaštićenim biljnim vrstama kamenjara (orhideje, kockavica).Odvija se na području botaničkog rezervata Turjak.

CJENIK

Edukativni program „Zaronimo u Panonsko more” – 100 kn /učenik

  • Uključuje :obilazak Kuće panonskog mora i jednu od radionica po izboru – 30 kn/učenik
  • dodatnu radionica po izboru  – 20 kn /učenik
  • korištenje Adrenalinskog parka – 50 kn /učenik

GRUPNI POSJETI

Kuća Panonskog mora pruža uslugu vođenja, uz obaveznu najavu za grupe barem 7 dana unaprijed.

Trajanje vođene ture je 1,5 sat, a maksimalna veličina grupe je 25 osoba.

Grupe su dužne strogo se pridržavati dodijeljenog termina posjeta, a najava se može otkazati najkasnije 24 sata prije najavljenog posjeta.

Cijena: ulaznica 30,00 kn/osoba

NAPOMENA:za grupe veće od 50 osoba odobravamo popust do 10%,

Cijena individualne ulaznice je 10 kuna, a individualni dolasci su mogući radnom od 9 do 14 sati.

U veljači organiziramo „Tjedan otvorenih vrata Kuće Panonskog mora“ gdje će posjetitelji dobiti sve korisne informacije.

Za sve daljnje informacije i najave grupa, slobodno se obratite na :

E-mail: turizam@pp-papuk.hr ; kontakt@pp-papuk.hr

Tel: 034/ 313 – 029: fax: 034/313 – 027
Mob: 099/2731 – 064

Napomena: Ukoliko ne izvršite najavu dolaska nismo obavezni osigurati vodstvo edukatora.

Više informacija o ostalim edukativnim programima koje nudimo u  Parku prirode Papuk možete pronaći na službenoj web stranicami Parka   prirode Papuk   https://pp-papuk.hr/organiziraj-posjet

X
Skip to content