Povratak 10. siječnja 2018.

Vincelovo u Požeško-slavonskoj županiji

Na području Požeško-slavonske županije od 20.siječnja do 27.siječnja 2018.g. uz blagdan sv. Vinka održati će se tradicionalna manifestacija Vincelovo/Vinkovo:

20.01. Požega

20.01. Kaptol

20.01. Kutjevo

22.01. Velika

27.01. Vetovo

Na obroncima koji okružuju Zlatnu dolinu koja je od starih Rimljana prozvana ”Vallis Aurea”, ponajviše na Vinogorju Kutjevo, te Vinogorju Požega-Pleternica, gorjet će vincelovske vatre, spremat će se gastronomski specijaliteti, zarezivat će se trsje, točiti vrhunsko vino i ponovno njegovati tradicija.

Specifična je to pučka svetkovina u čast blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara kojom vinogradari ovoga kraja kroz stoljeća obilježavaju početak rezidbe vinove loze u svojim vinogradima. Slavlje započinje blagoslovom vinograda kojega obavlja svećenik. Na trs koji se simbolično reže, vješaju se kobasice, slanina i zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna.

Velike fešte koje će se održati u nekoliko gradova i općina započinju paljenjem vincelovske vatre oko koje posjetitelji tradicionalno peku čuveni vincelovski ražanj. Vinari na posjetiteljskim štandovima priređuju bogatu ponudu vrhunskih vina i gastronomije, uz nezaobilazne zvuke tamburice.