Povratak 19. svibnja 2017.

Razvoj cikloturizma na području Požeško-slavonske županije

TZ Požeško-slavonske županije izradila je natječajnu dokumentaciju za prijavu na program razvoja cikloturizma na kontinentu, objavljenog od strane Ministartsva turizma RH, gdje su Požeško-slavonskoj županiji dodijeljena sredstva u iznosu od 350.000,00 kn i nalazi se u 14 kontinentalnih županija kojima su odobrena sredstva.

Dodijeljena sredstva su namijenjena za izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma županije sa standardima, trasiranje cikloturističkih ruta, uređenje i označavanje cikloturističkih ruta, izradu karata, zakup zajedničke web domene na razini županije, izradu web stranice na razini županije, izradu mobilne aplikacije i dr.

Kroz dosad realizirane aktivnosti zabilježene su 43 biciklističke staze u dužini od 886 km, od kojih je samo manji dio označen. Biciklističke staze su digitalizirane i dostupne putem web stranice http://karta.tzzps.hr/ , mobilne aplikacije https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plavatvornica.panonia2&hl=en i u tiskanom obliku http://tzzps.hr/vrste/karte/. Ovim projektom izraditi ćemo Operativni plan cikloturizma Požeško-slavonske županije kao i Standarde i Pravilnike za razvoj cikloturizma Požeško-slavonske županije koje će usvojiti svi ključni dionici. Izradom Operativnog plana znati ćemo broj staza s obzirom na moguće dopune i izmjene postojećih i sve daljnje aktivnosti koje je potrebno provesti od trasiranja dodatnih staza, uređenja i označavanja staza, izrade web stranice, dopune funkcionalnosti mobilne aplikacije do tiskane bike karte.

Cikloturizam u Požeško-slavonskoj županiji kao selektivni oblik turizma dobiva sve više na važnosti. Mogućnosti i potencijala za razvoj cikloturizma ima u znatnoj mjeri. Požeško-slavonska županija obiluje ljepotama nedirnute prirode, gostoprimstvo lokalnog stanovništva i gastro specijaliteti pružaju nezaboravan doživljaj, a ceste i staze za namjenu cikloturizma prilagođene su za rekreativne i profesionalne bicikliste, jer ovaj teren pruža vožnju ravnicom, brdskim usponima, šumovitim predjelima, ovisno o fizičkoj kondiciji svakog pojedinca i o njegovim željama i potrebama s obzirom na područje koje želi upoznati.

Odluka MINT – razvoj cikloturizma