Povratak 14. rujna 2018.

Poticanje ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području Požeško-slavonske županije

Župan Alojz Tomašević sa direktoricom Turističke zajednice Požeško – slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili program poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području Županije.

„Danas Požeško-slavonska županija broji 52 smještajna objekta na svome području, odnosno 1061 krevet. U odnosu na primjerice 2014. godinu kada je na području županije bilo 449 kreveta. Tijekom 2018. otvoreno je 11 novih objekata. Dana 01. rujna 2018. godine donesena je Odluka o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području požeško – slavonske županije za razdoblje od 2018.-2020. godine. Temeljem navedene Odluke objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora sukladno Programu poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području PSŽ u 2018. godini. Ova mjera naše županije je poticajna kako u smislu poticanja rasta smještajnih kapaciteta tako i u smislu kvalitativnog rasta ukupne ponude. Naime, uveli smo kriterije u javni poziv jer smatramo da smo povećanje bez adekvatne kvalitete danas nije prihvatljivo. Ovim javnim pozivom otvaramo poticanje turizma kod nas, jer ranije spomenutom Odlukom već slijedeće godine imamo mogućnost kroz tri javna poziva poticati različite subjekte koji djeluju na području turizma kod nas, poput ruralnog turizma, gastro i eno ponude, te ponovno smještajne ponude,“ rekao je župan.

Kroz sustav e-Vizitor može se detaljno pratiti koji smještajni objekti postoje na pojedinom području te sva kretanja u smislu povećanja kapaciteta smještaja i popunjenosti, a ti parametri u zadnje tri godine iznimno su dobri na području Požeško-slavonske županije. Kako bi poticali ne samo povećanje smještajnih kapaciteta već i njihovu kvalitativnu razinu javni poziv ima i određene kriterije, naglasila je direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić. – Kroz javni poziv se ne potiče ništa ispod tri zvjezdice, odnosno tri sunca za OPG-ove, smatramo kako je to minimum standarda određene usluge koji želimo ponuditi na našem području. I određene jedinice lokalne samouprave su već tijekom godine donijele odluke o sufinanciranju smještaja – to su gradovi Lipik, Kutjevo i Pleternica, a moguće je da do kraja godine i neki drugi gradovi i općine donesu takve odluke. Odluka Požeško-slavonske županije je takva da, ako je neki smještajni kapacitet sufinanciran kroz mjeru njegove lokalne samouprave, u tom slučaju Županija daje do pet tisuća kuna po novootvorenom objektu, a ako takve mjere nema, onda Županija daje svih pet tisuća kuna. Tako izjednačavamo stopu sufinanciranja kod svih jedinica lokalne samouprave, bilo poticanja s lokalne razine ili ne. Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije donošena je za trogodišnje iduće razdoblje i to otvara prostor da idućih i narednih godina Županija i kroz druge modele potiče razvoj turizma primjerice kroz ruralni ili eno i gastro turizam – rekla je direktorica Jakobović Vukušić.