Povratak 5. veljače 2019.

Održana prezentacija projekta IQM Destination Požega

U Gradskoj vijećnici Grada Požege održana je prezentacija projekta IQM Destination Požega kojemu se nazočili gradonačelnici, načelnici i predstavnici turističkih zajednica Požeško-slavonske županije, ujedno i direktorica TZ Požeško – slavonske županije Maja Jakobović. Projektom IQM Destination POŽEGA autorice Đurđica Šimičić i Anamarija Cicarelli žele postaviti standard da se destinacijom upravlja u pravom smislu riječi, ali i stvaraju nove ekonomske vrijednosti u destinaciji.

Cilj projekta je sustavno poticanje i provođenje upravljanja kvalitetom u destinaciji. Zajednička suradnja, sinergija u destinaciji, komunikacija i poticaj za kvalitetu učinit će turizam Grada Požege i Požeško-slavonske županije konkurentnijim, snažnijim. Naglasak je na inovaciji, kreativnosti i povezanosti koja u projektu IQM Destination POŽEGA veže privatno i javno partnerstvo u destinaciji i okruženju, sa svim partnerima koji utječu na kvalitetu u turizmu. Potiče se suradnja s nacionalnim (Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, HGK) i međunarodnim institucijama (EC, UNWTO) te svim destinacijskim subjektima u cilju izmjene znanja i iskustva.

Ciljevi implementacije projekta IQM Destination Požega, sukladno Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, projekt IQM Destination sukladan je u ciljevima i strateškim smjernicama. Integralnim sustavom kvalitete u destinaciji konceptualno postavljenim na ovaj način želi se u Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji implementirati kvalitetu koja potiče kontrolirani napredak u proizvodima i uslugama u destinaciji. Implementacijom ovog projekta pokušaj je rješavanja ujednačenost kvalitete usluge i ponude u destinaciji.

Pilot projekt započeo je 2017. godine na Lošinju, destinaciji koja je 2015. godine dobila UNWTO nagradu za inovaciju i kreativnost, 3. mjesto u svijetu. Standardi u destinaciji kod donošenja IQM Destination standarda u 80% jednaki su u svim destinacijama,  a 20% standarda prilagođavaju se autentičnosti i pozicioniranju destinacije. Potrebno je nakon uvođenja standarda u destinaciji pratiti projekt, kontrolirati kvalitetu, održavati koordinacije sa subjektima, proučavati i proaktivno sudjelovati u rješavanju izazova iz izvještaja o uspješnosti projekta, inovirati preporuke za poboljšanje poslovanja.

U cjelokupnom projektu temeljito i dugotrajno je istraživan i osmišljen koncept prilagođen potrebama gosta, potrebama stanovnika, trendovima u turizmu i odgovornom i održivom upravljanju destinacijom.

Socijalna dimenzija – zapošljavanje, edukacije, unapređenje zadovoljstva stanovnika, cjeloživotno obrazovanje, očuvanje tradicije.

Ekonomska dimenzija – podizanje konkurentnosti, upravljanje kvalitete u destinaciji  ima ulogu objedinjavanja što većeg broja subjekata, čime projekt postaje kvalitetniji i sveobuhvatniji. Zajednička suradnja, sinergija u destinacijama, komunikacija i poticaj za kvalitetu učiniti će hrvatski turizam konkurentnijim, snažnijim i kvalitetnijim.

Okolišna dimenzija – očuvanje bioraznolikosti, edukacija o prirodnim resursima, očuvanje poticaj na očuvanje okoliša… usluge bazirane na lokalnom bilju i sl.

Provođenje programa Integralnog upravljanja kvalitetom IQM Destination Požega podijeljeno je u 3 faze – min. 2-3 godine realizacije.

Partneri u provođenju IQM Destination Požega su Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega kao nositelji projekta.

– Restorani, hotelijeri, kampovi, privatni smještaj, restorani, suvenirnice, trgovine, prijevoznici javnog prijevoza, taxi, komunalna društva u destinaciji, turističke agencije, parking poduzeća, odgojno-obrazovne ustanove, udruge, zadruge i sl.
Uključujemo i potencijalno nove subjekte, koji su zainteresirani uključiti se u turističke aktivnosti, te svojim doprinosom pridonijeti obogaćenju turističke ponude. Svakako su dobrodošli na sve grupne radionice te individualna savjetovanja, prema preporuci odgovorne osobe za provođenje IQM Destination Požega.

 

izvor: Požeško-slavonska županija