Povratak 16. ožujka 2018.

Dodjela oznake Okusi Zlatne Slavonije novim nositeljima standarda

Jučer je u Hotelu Pakrac u organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije održan radni sastanak predstavnika turističkih zajednica i nositelja standarda Okusi Zlatne Slavonije na kojemu je sudjelovao i Boris Šimenc, predstavnik tvrtke DMK Vall 042 i idejni začetnik projekta Okusi hrvatske tradicije. Nakon sastanka održana je press konferencija na kojoj su predstavljena dva nova nositelja standarda Hotel Pakrac iz Pakraca i Restoran Klas iz Pleternice. U prekrasno uređenom Hotelu Pakrac dogovoreni su i Dani Okusa Zlatne Slavonije koji će se u svih 9 nositelja standarda u Županiji održati od 01.-10. svibnja 2018.g.

Nacionalna i lokalna gastronomija važan su dio identiteta zemlje, odnosno pojedinog područja. S obzirom na primarni proizvod i razlog dolaska turista, upravo je gastronomija uz vinsku ponudu najbolja pozivnica za istraživanje Požeško-slavonske županije.

Kako bismo radili na razvoju Požeško-slavonske županije u gastro destinaciju započeli smo realizaciju projekta Okusi Zlatne Slavonije. Projekt je usmjeren na razvoj ponude lokalnih jela, razvoj prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje iste, te promociju i prezentaciju prema širem turističkom tržištu. Okusi i mirisi regionalnih i lokalnih kuhinja sve se više ističu kao vrijednost i kvaliteta turističke ponude, ali i kao sve značajniji motiv za putovanje i bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem. Bogatstvo gastronomije ovog područja i danas pruža mogućnost posjetiteljima da dožive okuse prošlih vremena, od domaćeg kruha iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina kao što su čvarci, sušena slanina, šunka, kulen, kulenova seka, švargl; ribljih specijaliteta perkelt od soma, pastrva na žaru, fiš paprikaš; mesnih specijaliteta čobanac, sekeli gulaš, vinogradarski ćevap do slastica tačkrle, knedle, šmarn, štruce, štrudle… koji se danas poslužuju kao slavonski specijaliteti, ali i isprepliću sa specijalitetima kontinentalne i kreativne kuhinje današnjice.

Tijekom 2015. i 2016.g. proveli smo I. fazu projekta Okusi Zlatne Slavonije koja je sadržavala izradu pravilnika i postavljanje standarda Okusa Zlatne Slavonije, utvrđivanje popisa jela, izradu vizualnog identiteta, izradu vanjskog obilježja za objekte, sadržajno kreiranje, oblikovanje i izradu jelovnika, te snimanje promotivnih video materijala jela i objekata nositelja standarda Okusi Zlatne Slavonije.

U 2017.g. proveli smo Dane Okusa Zlatne Slavonije koji su se održali od 04. do 11.studenog 2017.g. (tjedan pred Martinje), gdje su posjetitelji mogli uživati u tradicionalnim jelima iz jelovnika Okusi Zlatne Slavonije po promotivnim cijenama u sedam ugostiteljskih objekata.

U 2017.g. realizirali smo i II. fazu projekta koja je sadržavala izradu brošure Okusi Zlatne Slavonije koja sadrži informacije o nositeljima standarda Okusi Zlatne Slavonije i ponudi tradicijskih jela u njihovim objektima. Brošuru je osim u tiskanom dostupna i u digitalnom obliku, te smo ju postaviti na web stranici http//tzzps.hr/vrste/brosure/ .

Nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije u Požeško-slavonskoj županiji su:

  • Čiča Mata, Velika
  • Schon Blick, Vetovo
  • Stari fenjeri, Požega
  • Zlatni lug, Požega
  • Grgin dol, Požega
  • Vila Stanišić, Požega
  • PD Omanovac, Pakrac
  • Klas, Pleternica
  • Hotel Pakrac, Pakrac

Foto: portal Požega EU