Povratak 24. travnja 2017.

10. Županijsko ocjenjivanje vina

Županijsko ocjenjivanje vina održat će se u Kaptolu 05. svibnja 2017. godine s početkom u 08:30 sati. Uzorci se mogu dostaviti od 24.-29. travnja, a analizu uzoraka vina obavit će VUP, vinski laboratoriji u Podgorju. Jedan uzorak čini četiri boce, neovisno da li se radi o litri ili butelji. Naknada za ocjenjivanje vina iznosi 80,00 kn za prvi uzorak, a 50,00 kn za drugi i svaki slijedeći uzorak. Budući da je želja komisije istaknuti najbolje u svim kategorijama, ove će se godine vina prije ocjenjivanja kategorizirati na slijedeći način: Pinot sivi, bijela vina (do 6 g. šećera), obojena vina (do 6 g. šećera), vina sa ostatkom šećera.

Udruga VINO-KAP iz Kaptola organizirala je sastanak s predstavnicima udruga susjednih općina vezano za organizaciju jubilarnog 10. Županijskog ocjenjivanja vina u Kaptolu. Predstavnici svih udruga složili su se kako će se ocjenjivati sva vina, odnosno sve sorte vina s područja naše Županije. Osim ocjenjivanja vina s područja Požeško-slavonske županije, u svrhu poboljšanja kvalitete te usporedbe vina sa konkurentskim vinima, ocjenjivat će se pojedina vina iz Dalmacije, Bjelovara te nekoliko sorti iz Podravine. Kao i prijašnjih godina, ove će se godine zasebno ocjenjivati i mađarska vina, odnosno vina vinorodne pokrajine Vilany.

Novitet ovogodišnjeg ocjenjivanja vina je zasebno ocjenjivanje vina vinske sorte Pinot sivi. Pinot sivi ili burgundac sivi, vinska je sorta grožđa koja se uzgaja u svim dijelovima Hrvatske. Osjetljiv je na bolesti, posebice trulež, te ga zbog toga rijetki proizvode. Vino je izvrsne kakvoće ali ga je zbog svoje specifičnosti teško prodati, osim uskom krugu poznavatelja te sorte. Koliko ga ima, tko ga proizvodi, kakva mu je kvaliteta reći će stručna komisija koja će u sklopu ovog ocjenjivanja vina zasebno ocijeniti sortu pinot sivi te ga na taj način približiti tržištu.

Najbolje ocijenjeno vino na ovom natjecanju bit će vino koje dobije najveću ocjenu komisije, ali uz uvjet da to vino u kategoriji broji barem 5 uzoraka.

Ocjenjivačka komisija ove će godine koristiti metodu 100 bodova. (minimalne razine: 60 bodova – stolno vino, 65 bodova – stolno vino s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, 75 bodova – kvalitetna vina s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, 85 bodova – vrhunska vina.

Proglašenje rezultata bit će u Kaptolu 20. svibnja 2017. godine (subota) u sklopu manifestacije „SLANVIN“ – Festival slanine i vina.

Županijsko ocjenjivanje vina – prijavnica

Pinot sivi ocjenjivanje vina – prijavnica